A szivárványdiéta… (na jó nem diétázunk, hívjuk inkább színes étrendnek) számos egészségügyi előnye miatt egyre népszerűbbé válik. A szivárványdiéta magában foglalja a különféle színes gyümölcsök és zöldségek, valamint más teljes értékű élelmiszerek, például gabonafélék és diófélék mindennapos fogyasztását. A szivárványdiéta fogyasztása segíthet javítani az általános egészségi állapotot és a jólétet.

Ha szeretnéd megismerni a SÍRAZSÍROS étkezési rendszert, ami nagyon közel áll a mediterrán és a szivárvány diétához, akkor most bevezető áron a programtól elkülönítve is hozzájuthatsz.

MEGNÉZEM

DE NÉZZÜK MILYEN ELŐNYEI VANNAK, HA KICSIT TÖBB SZÍN KERÜL A TÁNYÉRRA!

A színes étrend első előnye, hogy segít növelni az energiaszintet. A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása biztosítja a szervezet számára az energiatermeléshez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Az élénk színű ételek fogyasztása a hangulatot is javíthatja, mivel az ezekben az ételekben található vitaminok elősegítik az agyműködést és segítenek a szellemi fáradtság leküzdésében.

A második előnye, hogy javíthatja az emésztés egészségét. A színes gyümölcsök és zöldségek rengeteg élelmi rostot tartalmaznak, ami segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét. A szivárványos étrend fogyasztása segíthet abban is, hogy az optimális bélrendszeri egészséghez szükséges összes tápanyaghoz hozzájusson, például a probiotikumokhoz, amelyek elősegítik a bélrendszerben lévő jótékony baktériumok fejlődését.

A harmadik előnye, hogy csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Az élénk színű élelmiszerek széles választékának fogyasztása segíthet a szervezetet gyulladáscsökkentő vegyületekkel ellátni, amelyek csökkenthetik a számos betegséggel, többek között a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel és az ízületi gyulladással összefüggő krónikus gyulladást. Emellett a sok színes termék fogyasztása antioxidánsokat biztosít, amelyek megvédik a sejteket a környezetünkben található szabad gyökök által okozott károsodástól.

A negyedik előnye, hogy javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget. A színes gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok csökkenthetik a rossz koleszterinszintet, miközben növelik a jó koleszterinszintet, ezáltal segíthetnek csökkenteni a szívroham vagy a stroke kockázatát. Továbbá egyes élénk színű élelmiszerek olyan bioaktív vegyületeket tartalmaznak, amelyek más típusú élelmiszerforrásoknál hatékonyabban segítik a vérnyomásszint szabályozását.

Az ötödik előny, hogy potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát. Sok élénk színű zöldség szulforafánt tartalmaz, egy antioxidáns vegyületet, amely összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák vagy a vastagbélrák kockázatának csökkenésével. Emellett a paradicsomról azt feltételezik, hogy magas likopintartalma miatt védelmet nyújt a hólyag- vagy prosztatarák ellen – ez egy erős antioxidáns, amely a piros színű gyümölcsökben és zöldségekben, például a paradicsomban vagy a görögdinnyében található!

A hatodik előnye, hogy a színes étrend potenciálisan segítheti a fogyási törekvéseket, mivel nagy a tápanyagsűrűsége, mégis alacsony az egy adagra jutó kalóriák száma; ez megkönnyíti a fogyni vágyók számára, hogy ne kelljen túlságosan visszavenni a naponta elfogyasztott kalóriákat! Ráadásul egyes élénk színű élelmiszerek oldható rostokat tartalmaznak, amelyek segítenek abban, hogy az étkezések után tovább legyen teltségérzeted, így nem lesz kedved egészségtelen nassolnivalók után nyúlni!

A hetedik előny, hogy a színes étrend erősítheti az immunitást, mivel az ezekben az élelmiszerekben található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák bizonyítottan immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek megerősíteni az immunitást a különböző betegségekkel, például a megfázással vagy az influenzával szemben! Végül (de nem utolsósorban), néhány élénk színű zöldség, például a spenót tele van további mikrotápanyagokkal, például cinkkel vagy folsavval – ezek alapvető fontosságú összetevők az immunrendszer általános egészséges működésének fenntartásához!

Végül (és ami talán a legfontosabb), a színes étrend követése biztosítja, hogy mindig a makrotápanyagok széles skáláját kapja meg a napi étkezéseidben anélkül, hogy hiányok miatt kellene aggódnod ! Például: ha minden héten elegendő zöld leveles zöldséget eszel, akkor nagy az esélye, hogy nem lesz szükséged további folsav-kiegészítőkre a természet által biztosítottakon felül!

Összefoglalva: A színes étrend számtalan előnnyel jár, ha következetesen bevezetjük a mindennapjainkba! Nemcsak az optimális energiaszintet leszel képes fenntartani egész nap, hanem a légzőszervek és a szív- és érrendszer egészségének javulását is élvezheted a sok színes antioxidánsnak köszönhetően! Plusz-az emésztőrendszerednek is jót tesz a megnövekedett élelmi rostbevitelnek köszönhetően, valamint a kiegyensúlyozottabb makro- és mikrotápanyag-profilnak köszönhetően ! Miért ne használnád tehát még ma a színek erejét? Kezdj el minden nap élénkebb színeket enni és tapasztald meg ezeket a csodálatos előnyöket – az élet egyszerűen túl rövid ahhoz, hogy ne (l)egyél jó!

színes étrend, letölthető segédanyag