Nehéz lehet ellenállni az egészségtelen nassolnivalók kísértésének a menstruáció előtti időszakban. Mindannyian tudjuk, milyen könnyű megkívánni a csokoládét vagy más cukros finomságokat, amikor a PMS beindul. Amit azonban a legtöbben nem értenek, hogy miért tesszük ezt, és hogy miért lehet jótékony hatással az egészségünkre, ha a testünkre hallgatunk, ahelyett, hogy szigorú diétát követnénk.

SÍRAZSÍR ÉTKEZÉSI RENDSZER

A PMS alatt bekövetkező hormonális változások hatására megkívánhatjuk az egészségtelen ételeket, különösen azokat, amelyek magas cukor-, zsír- és sótartalmúak. Ennek oka az olyan hormonok, mint az ösztradiol, a progeszteron és a prolaktin emelkedése, amelyek a hipotalamuszra – az agynak az étvágy és az élvezetkereső viselkedés szabályozásáért felelős területére – hatnak, és fokozott éhségérzetet és jutalomkereső viselkedést okoznak. Tanulmányok kimutatták, hogy a PMS súlyosabb tüneteit tapasztaló nőknél általában magasabb ezeknek a hormonoknak a szintje, és nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk erre válaszul falási roham.

Ahelyett, hogy megpróbálnánk ellenállni az egészségtelen nassolnivalók utáni sóvárgásnak, fontos, hogy a menstruáció előtti időszakban figyeljünk a testünk igényeire. Az alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása segíthet csökkenteni a zsíros és cukros nassolnivalók utáni sóvárgást, mivel az íz és a tápanyagtartalom csökkentése nélkül biztosítja a szervezet számára a szükséges energiát. Az olyan élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány fehérjék és alacsony zsírtartalmú tejtermékek kiváló táplálékforrások, mivel biztosítják a szervezet számára a szükséges tápanyagokat, miközben természetes édességük vagy pikáns ízük révén kielégülést is nyújtanak.

Bár én ha csokit akarok engem nem lehet megvezetni gyümölccsel:)

Emellett a fizikai aktivitásról kiderült, hogy csökkenti a PMS-sel járó depresszió tüneteit, miközben szabályozza az étvágy szabályozásáért felelős hormonszinteket is. A testmozgás endorfinokat szabadít fel, amelyek az agy különböző területeire hatnak, amelyek a hangulat, valamint az éhséggel kapcsolatos érzelmek szabályozásáért felelősek – egyensúlyt teremtve az érzelmi állapot és a fizikai viselkedés között, amikor a menstruáció előtti időszakban az étkezési döntések meghozatalára kerül a sor.

Végső soron, ha hallgatunk a megérzéseinkre azzal kapcsolatban, hogy mit eszünk a menstruáció előtti időszakban, sokkal jobb, mintha szigorú diétás tervet követnénk; az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy nélkülöznünk kell minden finom falatot! Fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy mit eszik, de engedje meg magának, hogy időről időre élvezzen valami édeset vagy sósat, ha erre vágyik – csak ne feledje, hogy mindent mértékkel kell tenni!

ISMERD MEG A SÍRAZSÍR ÉTKEZÉSI RNDSZERT, AMIBE PMS ESETÉN BELEFÉR A CSOKI IS!

SÍRAZSÍR ÉTKEZÉSI RENDSZER