MIT JELENT A ZSÍRANYAGCSERE ZAVAR?

A „zsíranyagcsere zavar” általánosan a testünk zsíranyagokkal való anyagcsere folyamatának valamilyen károsodását jelenti. Ez a károsodás lehet genetikai, környezeti, életmódbeli vagy táplálkozási okokból eredő.

A zsíranyagcsere zavarok különféle formái léteznek, amelyek közül néhány a következők:

 1. Magas koleszterinszint: Ez akkor fordul elő, amikor a vérben a koleszterin szintje magasabb, mint amit az egészségesnek tartanak. Ez a magas koleszterinszint a zsíranyagcsere zavarok egyik leggyakoribb formája.
 2. Trigliceridszint emelkedése: A triglicerid a vérben keringő zsír egyik típusa, amely az élelmiszerek fogyasztásából származik. Ha a trigliceridszint túl magas, az növelheti a szívbetegségek kockázatát.
 3. Lipidanyagcsere zavarok: A lipidanyagcsere zavarok számos betegséget tartalmaznak, amelyek befolyásolják az anyagcsere folyamatát. Ilyen betegségek például az örökletes hiperlipidémiák (például a familiáris hiperkoleszterinémia), a metabolikus szindróma, az elhízás és a cukorbetegség.

A zsíranyagcsere zavarok kockázati tényezői közé tartozik az egészségtelen étrend, az ülő életmód, az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás, valamint az öröklött genetikai hajlam. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében fontos, hogy az érintettek orvoshoz forduljanak és megfelelő diagnosztikai vizsgálatokat végezzenek.

Az első amit megtehetsz, hogy rendbeszeded az étrended!

SÍRAZSÍR ÉTKEZÉSI RENDSZER

MIÉRT FONTOS CSÖKKENTENI A KOLESZTERIN SZINTET?

A tartósan magas koleszterinszint számos egészségügyi problémához vezethet, például:

 1. Szívbetegségek: A magas koleszterinszint atherosclerosis kialakulásához vezethet, amely során az artériákban koleszterin plakkok keletkeznek. Ez a plakk felhalmozódása és keményedése az artériákban korlátozza a véráramlást, ami szívbetegségekhez vezethet. (*)
 2. Stroke: Az artériákban felhalmozódó koleszterin plakkok az agy vérellátásának korlátozásához is vezethetnek, ami stroke-hoz vezethet.
 3. Magas vérnyomás: A magas koleszterinszint növelheti a vérnyomást, ami hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet.
 4. Inzulinrezisztencia és cukorbetegség: A magas koleszterinszint növelheti az inzulinrezisztenciát, ami az inzulin hatékonyságának csökkenéséhez vezet. Ez a cukorbetegség kialakulásához vezethet.
 5. Egyéb betegségek: A magas koleszterinszint szerepet játszhat a májbetegségek, például a zsírmáj kialakulásában, és összefüggésbe hozható bizonyos daganatokkal, például a vastagbélrákkal.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a magas koleszterinszint nem feltétlenül vezet az összes fent említett problémához, és az egészséges életmód és az orvosi kezelés hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet és az egészségi kockázatokat.

LÉTEZNEK ÉRTISZTÍTÓ CSODASZEREK?

Szeretnék egy érdekes tényt felvázolni neked az értisztító kapszulákkal csodaszerekkel szemben. Rengeteg reklámbn láttam már azt a hülyeséget, hogy vizuálisan megmutatják, hogyan pucolja ki az ereket egy egy népszerűsítendő készítmény. 

Ahhoz hogy ne dőljünk be a reklámoknak meg kellene érteni hogy mit jelent az érszűkület: 

(*)Az érszűkület az az állapot, amikor az artériákban keringő véráramlás akadályozottá válik. Az artériák a szívünk körül helyezkednek el, és a vér oxigénnel és tápanyagokkal látja el a test minden részét. Az érszűkület akkor következik be, amikor az artériákban felhalmozódnak a plakkok, ami az artériák belső falának vastagodásához vezet. (érted?! Megvastagodik, nem odaragad, mint a lefolyóban a trutyi)

Ezek a plakkok koleszterint, zsírt, kalciumot és egyéb anyagokat tartalmaznak, és az artériafalakon belül elzáródásokat okoznak, amelyek szűkítik az artériák áteresztő képességét. Az érszűkület fokozatosan alakul ki, és előfordulhat, hogy nem okoznak tüneteket, vagy csak enyhe tüneteket okoznak.

Az érszűkület súlyossága az artéria eltömődésének mértékétől függ. Az érszűkület jelentőségét az is befolyásolja, hogy melyik artériában történik és az eltömődés mértéke. Az érszűkület a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli, például a szívbetegségeket, a stroke-ot és az egyéb érbetegségeket. A megfelelő életmódváltoztatások, gyógyszeres kezelés és műtéti beavatkozások (pl. stent beültetése) hatékonyan kezelhetik és javíthatják az érszűkületet. Az érszűkület megelőzése érdekében fontos, hogy az egészséges életmódot tartsuk be, például rendszeres testmozgást végezzünk, egészségesen táplálkozzunk, ne dohányozzunk és megfelelően kezeljük az alapbetegségeket

MIRE FIGYELJEN AZ EDZÉS KÖZBEN, AKINEK KOLESZTERINCSÖKKENTŐT ÍRT FEL AZ ORVOSA?

A sztatinszármazékok olyan gyógyszerek, amelyeket a magas koleszterinszint csökkentésére használnak. Ha sztatint szed, akkor az edzés során néhány dologra kell figyelni annak érdekében, hogy biztonságosan és hatékonyan tudj edzeni:

 1. Beszélj az orvosoddal: Mielőtt elkezdenéd az edzést, konzultálj az orvosoddal. A sztatinszármazékok néhány ember esetében izomgyengeséget és fájdalmat okozhatnak, így az orvosoddal való beszélgetés segíthet kideríteni, hogy van-e valami, amire figyelned kell az edzés során.
 2. Ne túlzásba vedd: Az edzés fontos az egészség és a jó közérzet szempontjából, de fontos, hogy ne túlzásba vidd, különösen, ha sztatint szedsz. Az edzés során a testet terhelheti, és ez károsíthatja az izmokat, különösen, ha magasabb adag sztatint szedsz. Az orvosod segíthet abban, hogy meghatározzátok, milyen intenzitással és mennyiségben tudsz edzeni biztonságosan.
 3. Figyelj az izomfájdalomra és az izomgyengeségre: Az edzés során figyelj az izomfájdalomra és az izomgyengeségre. Ha valamilyen ilyen tünetet tapasztalsz, akkor azonnal hagyd abba az edzést, és fordulj orvoshoz.
 4. Időzítsd az edzést: A sztatinszármazékok általában este szedendők, ezért ajánlott reggel vagy délelőtt edzeni, amikor a sztatinszint a szervezetben alacsonyabb.
 5. Figyelj a hidratáltságra: Az edzés során fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyassz, hogy hidratált maradj.
 6. Táplálkozás: Az edzés során fontos, hogy megfelelően táplálkozz, hogy a testet megfelelően elláthasd energiával és tápanyagokkal. Az egészséges étrend segíthet a testet az edzéssel járó stressz és fáradtság elleni küzdelemben.

Az edzés során az a legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire, és ne túlzásba vedd az edzést, különösen, ha sztatint szedsz. Az orvosoddal történő konzultáció és az edzésre való felkészülés segíthet abban, hogy biztonságosan mozogj.

színes étrend, letölthető segédanyag