Te jó ég! Mennyi csoport és fogyi vallás van már az interneten. Aki már járt nálam, az tudja, hogy mi nem úgy működünk mint egy szekta, itt lehet és ér hibázni, ettől vagyunk emberek ezekből tanulunk!

Sokfélék vagyunk sokféleképpen bekötve. Van akinek az életmódváltás csak úgy megy, hogy full kontroll alatt akarja tartani, mindent számol, mindent mér, minden nap elszámol magával, és van az akit már az levisz az útról, ha egy nap nem volt épp példaértékű a külső kikerülhetetlen körülmények mellett. 

Most azoknak szól ez a mankó, akik az utóbbi csoportba tartoznak. 

80-20-as szabály

Ez a “80-20-as szabály” hihetetlenül hatékony módja annak, hogy pozitív változásokat érjünk el az életünkben. Ez az elv azt mondja ki, hogy ha energiád 80%-át az egészséges szokások követésére és az egészséges ételek fogyasztására fordítod, akkor a maradék 20%-ot felhasználhatod arra, hogy kényeztesd magad. Ennek a megközelítésnek az a szépsége, hogy lehetővé teszi, hogy jelentős javulást érj el az életmódodban anélkül, hogy teljesen ki kellene iktatnod mindazt, amit szívesen fogyasztasz.

VISZONT EHHEZ NEM ÁRT ISMERNI AZT HOGY A TE SZERVEZETEDNEK MI AZ IDEÁLIS EGÉSZSÉGES, HOGY MI FELÉ KELL KÖZELÍTENI, HOGY HOL LEHET A KISKAPUKAT MEGTALÁLNI, MIKOR ÉRDEMES CSALNI.

A 80-20-as szabály nemcsak az élelmiszerfogyasztásra, hanem az életmódbeli előnyökre is összpontosít. Ha figyelmünk és energiánk nagy részét az egészséges szokások fenntartására összpontosítjuk, akkor a jutalmat a megnövekedett fizikai és mentális egészség, a jobb alvási szokások, a jobb termelékenység, a jobb hangulat és a megnövekedett energiaszint formájában arathatjuk le. Mindezek a pozitív előnyök már attól is származnak, ha csak egy kis időt szentelünk életmódbeli döntéseink javítására.

Ha olyan módot keresel, amellyel pozitív változásokat érhetsz el az életedben anélkül, hogy lemondanál a szeretett ételekről, akkor a 80-20-as szabály ideális lehet számodra. Ha 80%-ban egészséges ételeket fogyasztasz, a szervezeted elegendő tápanyagot és vitamint kap az optimális működéshez, míg ha 20%-ban megengeded magadnak a kényeztetést, az segít kielégíteni a sóvárgást, és megakadályozza, hogy megfosztottnak és unalmasnak érezd magad az étrendedben. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy lassan áttérjünk az egészségesebb étkezési szokásokra, mert élvezetesebbé teszi a folyamatot azzal, hogy időnként engedjük magunkat kényeztetni anélkül, hogy túlzásba vinnénk.

Ha megfigyeled magad egy idő után már nem a kiskapukat keresed, hanem a “csaló” kaják egészségesebb formáját:)

Ha ezt a 80-20%-os életmódbeli egyensúlyt követjük, elkerülhetjük a nélkülözés érzését, miközben élvezhetjük a kiegyensúlyozott étrenddel járó összes egészségügyi előnyt, például a fogyást vagy a bőr egészségének javulását. A legjobb, ha lassan kezdjük az átállást erre az életmódra, és az egészségtelen nassolnivalókat idővel fokozatosan egészségesebb alternatívákkal helyettesítjük, amíg azok szokássá nem válnak. Emellett, ha megtalálod a módját annak, hogy növeld az aktivitásodat a nap folyamán, az egy kiváló módja annak, hogy formába hozd magad, miközben szükség esetén még mindig örömöt lelsz az ételek élvezetében.

Végső soron a 80-20-as szabály bevezetése a mindennapi életébe hatékony módja annak javítására anélkül, hogy mindent drasztikusan megváltoztatna. Arra ösztönöz, hogy egészségesebb szokásokat alakítsunk ki, miközben továbbra is lehetővé teszi számunkra az alkalmi élvezeteket, ami motivált és elégedett marad az idővel elért fejlődésünkkel, ahelyett, hogy megfosztva éreznénk magunkat vagy túlterheltnek éreznénk magunkat az étrendünk vagy életmódunk hirtelen változásaitól egyik napról a másikra. Próbálja ki még ma, és meglátja, mennyivel jobban érzi magát!

SZEMÉLYES TANÁCSOM: Elismerem, működhet ez a módszer, de feltétlen fontos, hogy mindenki a 100% felé közelítsen és ne a kiskapukat keresse, mert azonnal 40 lesz a húszból. Az a 20% arra való, hogy ne ostorozd magad, ha nem sikerült tökéletesen egy napod! De nem arra hogy eleve így tervezd, hogy na nézzük mi fér ma bele a kis huszasomba?! 

ÉS NE FELEDD! ISMERD MEG A 100%-OT, HOGY TUDD MENNYI AZ ANNYI:)