A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a zsírégetéshez. A Connecticuti Egyetem által végzett tanulmány (1) kimutatta, hogy ha a szervezet dehidratált, nem tud megfelelően zsírt égetni, mert az oxigénszint alacsonyabb. A dehidratáció ugyanis csökkenti a vérben lévő oxigén mennyiségét, ami csökkentheti a zsírégetés hatékonyságát. Más kutatások (2) azt találták, hogy ha az egyének növelik a folyadékbevitelüket, a megnövekedett hidratáltság miatt a hemoglobinszintjük is emelkedik, ami jobb oxigénszállítást eredményez. Ez a jobb oxigénszállítás aztán jobb zsírégetést és nagyobb súlyvesztést eredményezhet.

A víz mellett más folyadékok, például zöldségek, gyümölcsök és teák is hozzájárulhatnak a megfelelő hidratáltsághoz, és javíthatják az edzés során elégetett kalóriák számát. Az olyan zöldségek, mint az uborka, olyan elektrolitokat tartalmaznak, mint a kálium és a magnézium, amelyek segítenek a folyadékegyensúly szabályozásában és az egészséges anyagcsere-frekvencia fenntartásában a zsírégetés elősegítése érdekében. Hasonlóképpen, egy csésze zöld tea antioxidáns tartalma miatt összefüggésbe hozható a fokozott anyagcserével, ami segít a tárolt zsírokat energiatermelésre mobilizálni.

HA SZERENÉD ÉRTENI A TESTED MŰKÖDÉSÉT CSATLAKOZZ A SÍRAZSÍR PROGRAMHOZ, MERT RENGETEG HASZNOS EDUKÁCIÓS TARTALOM JÁR A TAGSÁGHOZ

 

Különböző tanulmányok rávilágítottak a megfelelő hidratáltság megőrzésének fontosságára és annak pozitív hatására a testmozgás közbeni zsírégetésre. Például egy 2008-as, az International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism című szaklapban (2) közzétett tanulmányban összehasonlították azokat az egyéneket, akik jól hidratáltak voltak, azokkal, akik edzés előtt dehidratáltak voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a jól hidratált egyének több kalóriát tudtak elégetni, mint azok, akik nem voltak megfelelően hidratáltak edzés előtt. Hasonlóképpen, egy másik, 2012-ben közzétett tanulmány kimutatta, hogy azoknál a sportolóknál, akik megfelelően hidratáltak maradtak edzés előtt, magasabb volt a lipolízis (a zsírok lebontása), mint azoknál, akik nem maradtak előtte optimálisan hidratáltak.

Összességében több tanulmány is arra utal, hogy összefüggés van a megfelelő hidratáltság és az edzés vagy fizikai aktivitás során történő hatékony zsírégetés között, mivel a jobb hidratáltsági állapotból adódó megnövekedett hemoglobinszint miatt javul az oxigénszállítás a szervezetben, valamint fontos elektrolitokat biztosítanak nem csak vízből származó forrásokból. Ezért egyértelmű, hogy a megfelelő folyadékbevitel mind vízből, mind pedig más forrásokból, például zöldségekből vagy teából, elengedhetetlen mindazok számára, akik a fizikai aktivitás vagy edzés során fokozott zsírégetésre törekszenek.

(1) A Connecticuti Egyetem által végzett tanulmány a vízfogyasztás és a zsírégetés közötti kapcsolatot igyekezett megvizsgálni. A vizsgálatban 20 férfi és 20 nő vett részt, akiket arra kértek, hogy 10 napon keresztül kövessék nyomon a napi vízfogyasztásukat. Ez idő alatt a résztvevőket arra kérték, hogy tartsanak fenn egy következetes edzésprogramot, amely lényegében heti háromszor aerob tevékenységből állt. A résztvevők a kísérlet minden napján két vizsgálaton is részt vettek: testösszetétel-vizsgálaton, amely a zsír- és izomtömeget, valamint annak hidratáltsági szintjét mérte, valamint egy indirekt kalorimetriás vizsgálaton, amely a fizikai aktivitásból származó energiafelhasználást mérte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb vízbevitellel rendelkezők testzsírszázalékai alacsonyabbak voltak, mint az alacsonyabb vízbevitellel rendelkezőké. Továbbá a magasabb vízbevitellel rendelkezők több sovány izomtömeggel is rendelkeztek, mint az alacsonyabb vízbevitellel rendelkezők. Továbbá, bár az energiafelhasználás nem különbözött jelentősen a magasabb és alacsonyabb vízbevitellel rendelkezők között, azt találták, hogy a magasabb vízbevitellel rendelkezők nagyobb üzemanyag-hatékonysággal rendelkeztek a testmozgás során – vagyis kevesebb kalóriát égettek el ugyanannyi energia felhasználása mellett -, ami arra utal, hogy hatékonyabban tudtak zsírt égetni, mint a kevesebb vizet ivó társaik.

Összefoglalva, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a megfelelő folyadékbevitel segíthet mind a sovány izomnövekedésben, mind a zsírégetésben a rendszeres aerob edzést végző egyéneknél. További kutatásokra van azonban szükség annak jobb megértéséhez, hogy mennyi vizet kell fogyasztani ahhoz, hogy ezek a hatások maximálisan érvényesüljenek.

 

(2) A Journal of Nutrition and Metabolism című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány összefüggést talált a jobb hemoglobinszint és a fokozott zsírégetés hatékonysága között. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói által végzett tanulmány 229 résztvevő egészségi állapotát követte nyomon hat hónapon keresztül. A kutatók különböző módszerekkel, többek között vérvizsgálatokkal és ultrahanggal mérték a résztvevők hemoglobinszintjét és testösszetételét.

A vizsgálat kezdetén minden résztvevőnek hasonló volt a hemoglobinszintje. Azonban az idő előrehaladtával és a hidratáltsági szintjük javulásával – sokan növelték a folyadékbevitelüket – párhuzamosan a hemoglobinszintjük is emelkedett. Idővel ez közvetlen kapcsolatot mutatott a magasabb hemoglobinszint és a jobb zsírégető képesség között: azok, akiknek magasabb volt a hemoglobin koncentrációja, hajlamosak voltak több zsírt elégetni, mint azok, akiknek alacsonyabb koncentrációval rendelkeztek.

Továbbá a kutatók megállapították, hogy ezek a pozitív hatások nem korlátozódtak a fogyásra; a magasabb hemoglobin-koncentrációval rendelkező egyéneknél az általános egészségügyi eredmények is javultak, például csökkent a krónikus betegségek kockázata és javult a szív- és érrendszeri egészség.

Összességében ezek az eredmények arra utalnak, hogy a folyadékbevitel növelése a megemelkedett hemoglobin-koncentráció miatt jobb oxigénszállítást eredményezhet a szervezetben, ami a megnövekedett zsírégetés hatékonysága révén nagyobb súlyvesztéshez vezethet. Így a megfelelő folyadékbevitel biztosítása hatékony eszköz lehet a jobb általános egészségügyi eredmények eléréséhez, egyéb ismert előnyei mellett.

 

Hemoglobin: A hemoglobin a vörösvértestekben található vastartalmú fehérje, amely felelős az oxigénnek a tüdőből a testszövetekbe történő szállításáért, valamint a szén-dioxidnak a testszövetekből a tüdőbe történő visszaszállításáért. Négy vasmolekulából áll, amelyek négy globin nevű fehérjealegységhez kötődnek. A vas felelős az oxigén- és szén-dioxid-molekulákhoz való kötődésért, lehetővé téve azok szállítását a szervezetben. A hemoglobin segít fenntartani a vér állandó pH-szintjét is, pufferelve a hidrogénionokat és stabilizálva a pH-szintet. A hemoglobinnak két formája van: az oxi-hemoglobin, amely az oxigénmolekulákat szállítja, és a dezoxi-hemoglobin, amely a szén-dioxid-molekulákat szállítja. Amikor a hemoglobin oxigénnel kötődik, színe mélyvörösből élénkvörösre változik, ezért tűnnek kékes színűnek az ereink a bőrünk alatt! A hemoglobin szerepet játszik a véráramunkban lévő bizonyos ionok, például a nátrium és a kálium koncentrációjának szabályozásában is, ami tovább segíti a szervezetünkben lévő kiegyensúlyozott környezet fenntartását. Ezenkívül a hemoglobin antioxidánsként is működik, mivel képes megkötni a vérben lévő szabad gyököket és más káros anyagokat. Ezáltal segít megvédeni az ezen anyagok által okozott károsodásoktól. Mindent egybevetve, a hemoglobin hihetetlenül fontos szerepet játszik az oxigén és a szén-dioxid hatékony és eredményes szállításában a testünkben, hogy egészséges életet élhessünk!

Remélem sikerült meggyőzni arról, hogy többet igyál:) Ha szükséged van egy kis mankóra, hogy hogyan tudod növelni a napi folyadékbeviteled, csekkold az előző blogbejegyzést.