Az életmódváltás ijesztő feladat lehet, sok akadályt kell leküzdeni. Elkötelezettséget és kemény munkát igényel, amely magában foglalhatja a rossz szokások megváltoztatását, a nehéz érzelmek feldolgozását, és gyakran a külvilágból érkező negatív nyomást. Íme, 7 gyakori akadály a sikeres életmódváltás útjában áll, és a tippek hogyan győzhetjük le őket:

A motiváció hiánya

Sokan azért küzdenek az életmódváltással, mert nincs meg a motivációjuk ahhoz, hogy következetesek maradjanak.

Ennek leküzdése érdekében fontos, hogy elgondolkodj azon, hogy miért akarsz egyáltalán változtatni, és hozz létre kézzelfogható célokat, amelyekre törekedhetsz.

TIPP: A cél eléréséhez készíts cselekvési tervet! kulcsfontosságú ahhoz, hogy motivált és a tettre kész maradj.

Márciustól élesben fut a Mentális edzőtábor a program résztvevőinek, így ezekre mind szakember által vezetett videós, zoomos tréningen kaphatsz segítséget!

CSATLAKOZOM

Irreális célok

Az irreális célok gyorsan frusztrációhoz és kiégéshez vezetnek, ha az eredmények nem jönnek gyorsan vagy könnyen.

Cselekvési terv tipp: bontsd a nagyobb célokat kezelhető darabokra, amelyek rövid távon jobban megvalósíthatók.

Jutalmazás: Ünnepelj meg minden egyes apró győzelmet, (ne pizzával) ez segít a motiváció fenntartásában.

Akadályozó környezet

Ha olyan környezet vesz körül, amely egészségtelen viselkedésre ösztönöz, az komoly akadálya lehet az életmódváltás sikerességének.

Kiváltó tényezők azonosítása: A nem kívánt viselkedéshez hozzájáruló kiváltó tényezők azonosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy stratégiákat dolgozzunk ki ezek elkerülésére, miközben megpróbálunk egészségesebb döntéseket hozni ahelyett, hogy a régi viselkedési mintákba esnénk.

Rossz szokások

A rossz szokások megtöréséhez időre és következetességre van szükség.

Tipp: Vezess naplót! (étkezési és fejlődési naplót) Segít, ha valaki nyomon követi a fejlődését az idő múlásával, hogy tudja, mi működik, és mi nem.

Tipp: Egy mentorral vagy edzővel való együttműködés támogathat az út során, és hasznos lehet a jobb szokások kialakításában.

Félelem a kudarctól

A kudarctól való félelem egy másik gyakori akadály a tartós életmódváltás során, mivel a legtöbb ember elbátortalanodik, miután megtapasztalja a kezdeti kudarcot, vagy nem látja azonnal a kívánt eredményeket .

A kulcs itt az, hogy a kudarcot ne tekintsük negatív dolognak, hanem inkább arra koncentráljunk, hogy tanuljunk a hibákból, szükség esetén kérjünk segítséget, és folytassuk a munkát, amíg sikerrel járunk.

Időgazdálkodási problémák

Az emberek gyakran találják magukat túlterheltnek az életmódváltással kapcsolatos feladatokkal, (főzés, sport, önismeret) így az idő hatékony kezelése alapvető fontosságú, hogy elérjék céljaikat anélkül, hogy stresszesek lennének, vagy más tevékenységek elvonják a figyelmüket.

Tipp: Minden nap meghatározott időt szentelni a cél érdekében végzett munkának, (pl edzés, főzés)

Tipp: Hasonló közösségbe kapcsolódás könnyebben rajta tart a célodon.

Stressz és szorongás

A magas szintű stressz és szorongás gyakran kísérik az életmódváltást, mivel gyakran érzik magukat bizonytalanok abban, hogy meddig fognak tartani ezek a változások.

Tipp: Beiktatni rendszeresen a következőket: öngondoskodás tevékenységek, reális elvárások, rendszeres találkozók barátokkal, családtagokkal, mentorokkal, csapattársakkal vagy edzővel, mind segíthet csökkenteni a stresszt és aggodalmat ebben a folyamatban .

Összefoglalva , hogy jelentős életmódbeli változások nem könnyű feladat és türelmet, kitartást és elkötelezettséget igényel, de összességében nem szabad úgy tekinteni, mint valami elérhetetlen, és nem okozhat indokolatlan stresszt és szorongást.

Azáltal, hogy előre felismered a lehetséges akadályokat, hatékony stratégiákat tudsz kidolgozni a leküzdésére, reális elvárásokat kitűzve, a kis győzelmek megjutalmazásával egy általános pozitív szemlélet kialakításával végül bárki sikeres lehet!