Nem győzöm eléget hangsúlyozni magamnak sem, hogy mennyire fontos a folyadékbevitel. Egy példát szoktam elmagyarázni a beiratkozóknak: Ha sok folyadékot iszol, jobb lesz a szervezeted oxigénellátottsága, mert manipulálni tudod vele a hemoglobin szinted, és ha sok oxigén kering a testedben akkor könyebb zsírt égetni mert a zsír csak oxigén jelenlétében ég el.

De mi is az a dehidratáció és milyen következményei vannak?

A dehidratáció azt jelenti, hogy a szervezetünknek nincs elegendő folyadékbevitele, amely szükséges a normális működéshez. Ha nem iszunk megfelelő mennyiségű folyadékot nap közben, a következmények a következők lehetnek:

 • Fáradtság és fejfájás: A dehidratáció miatt a vérnyomás csökkenhet, ami fáradtságot és fejfájást okozhat.
 • Száraz bőr: A bőr szárazsága és repedései a dehidratáció jelei lehetnek.
 • Étvágytalanság/túlevés: A dehidratáció miatt a szervezetünk nem képes megfelelően elvégezni a munkáját, ami étvágytalansághoz vezethet. Más esetben pedig a szomjúság érzetet összekeverjük az éhségérzettel ami miatt nem iszunk, hanem eszünk ezzel tovább fokozva a dehidratáltságot.
 • Hányinger: A dehidratáció miatt a szervezet állapota rosszabbodhat, ami hányingert okozhat.
 • Koncentrációs zavarok: A dehidratáció miatt a szervezetünk nem képes megfelelően működni, ami koncentrációs zavarokhoz vezethet.
 • Szédülés és ájulás: A dehidratáció miatt a vérnyomás ingadozhat, ami szédülést és esetleg ájulást okozhat.

Fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk folyadékot, hogy elkerüljük a dehidratáció kialakulását és a fent említett következményeket. Az ajánlott napi folyadékbevitel függ a testsúlytól, aktivitástól, környezeti tényezőktől, és egyéb tényezőktől.

Íme 5 tipp az elkerüléshez:

 1. Kezd a napod azzal, hogy minden reggel, amint felébredsz, megiszol egy pohár vizet. A víz segít rehidratálni a szervezeted, amely az előző éjszaka folyadékhiánya miatt kiszáradhatott. Ezenkívül segít beindítani az anyagcserét és lendületet adni az energiának az előttünk álló napra
 2. Vigyél magaddal egy újrahasználható vizes palackot egész nap, és törekedj arra, hogy többször újratöltsd. Ez segít abban, hogy mindig szem előtt tartsd, mennyi folyadékot fogyasztottál, és ösztönzi a további folyadékbeviteled a nap folyamán. Ráadásul ha hosszabb időre kimozdulsz otthonról, a vizes palack magával vitelével elkerülheted, hogy drága cukros italokat vagy kávékat vásárolj, miközben úton vagy.
 3. Tegyél az étrendedbe több természetes folyadékot, például gyógyteákat, ezek nagyszerű alternatívái a cukros italoknak, és tápanyagtartalmuknak köszönhetően további egészségügyi előnyöket biztosíthatnak, például jobb emésztést vagy megnövekedett energiaszintet. (Gyógyteákat csak kúraszerűen szabad alkalmazni)
 4. Próbálj meg szeletelt gyümölcsöt vagy zöldséget, például uborkát vagy citromszeleteket adni a vízhez, hogy adjon neki egy kis hozzáadott ízt – ez élvezetesebbé teheti az ivást, miközben biztosítja a szükséges hidratálást anélkül, hogy más szénsavas italok vagy sportitalok magas cukortartalmára támaszkodnál .
 5. Kerüld a koffeintartalmú italok fogyasztását késő este, mivel ezek az éjszaka folyamán dehidratálódást okozhatnak, ami reggel ébredéskor kimerült érzéssel tölt majd el – ehelyett válassz koffeinmentes kávét vagy teát, hogy hidratált maradjon a lefekvésig tartó későbbi órákban. Bár a legjobb ha nem maradsz fent sokáig:)